tiistai 23. heinäkuuta 2013

The Witches´CraftThe Witches´ Craft
The Roots of Witchcraft & Magical Transformation
Raven Grimassi


Monikaan lukemani kirja ei ole herättänyt minussa niin vaihtelevia mielipiteitä kuin tämä teos. Ensin en tiennyt voisinko ollenkaan suositella tätä, mutta päätinpä nyt kuitenkin tehdä siitä esittelyn. Sisältäähän se kuitenkin paljon mielenkiintoista tietoa, ja varmasti tulen lukemaan joitakin osioita siitä uudelleenkin. 

Raven Grimassi on opettanut mm. Scott Cunninghamia, ja hän on yksi hyvin suosittujen ”The Well Worn Path” ja ”The Hidden Path” pakkojen tekijöistä.

Kirjan kansi on oikein kaunis, vihreän sävyinen ja mystisen oloinen. Kuitenkin kirjan ohuet sivut ovat pienoinen pettymys, sillä niistä näkyy rumasti läpi. Mielestäni kirjan kokokin on turhan iso, sillä pitkiä rivejä on hankala lukea.. Plussaa tulee kuitenkin kirjan kuvituksesta, vaikkakin mustavakokuvat jättävät toivomisen varaa. 

Grimassi aloittaa käsittelemällä noituuden historiaa, mikä on ehdottomasti mielenkiintoisin osio koko kirjassa. Hän palauttaa melkein unohdettuja asioita tietoisuuteemme. Alkupään teksti onkin hyvin tutkivaa ja perustelevaa sisältäen lukuisia viitteitä toisiin teoksiin. Grimassi kuvailee mm. miksi mielipiteet noidista muuttuivat radikaalisti vuosisatojen aikana. Toisaalta Grimassi ei tunnu pääsevän yli siitä, että eräät oppilaat (hän viittaa useasti tähän kyseenalaiseen ryhmään ” scholars”) eivät myönnä noituuden ennen olleen uskonto, ja että suuriosa wiccan tavoista on lähtöisin vain Gerald Gardnerin kirjoituksista.


Grimassi kuvailee myös noituuden ja Vapaa muurarien yhteyksiä, sekä magian luonnetta, kuinka se toimii. Kirjasta löytyy lisäksi mielenkiintoista tietoa rukousten rakenteesta, transsista, sulautumisesta sekä paljon muusta. Myös pieni yrttiopas on hyödyllinen, vaikkakin perinteisimmät noidan käyttämät kasvit oli mainittu vain nimeltä niiden myrkyllisyydestä johtuen. Näiden lisäksi Grimassi käsittelee kirjassaan mm. Akasia-arkistoja. Chakrat käydään läpi hyvin nopeasti, ja minulle jäi sellainen mielikuva että Grimassi ei oikein usko 7 energiakeskuksen järjestelmään (vaan kolmen). Kuitenkin auran seitsemän kerrosta ovat yhteydessä aina tiettyyn seitsemästä chakrasta.

Kirja auttaa hyvin ymmärtämään sen, mistä kaikki (tai no - melkein kaikki) tavat ja asiat ovat peräisin. Se mikä tässä kirjassa sai minut hieman epäileväksi, oli turhan monimutkaiset rituaalikuvaukset ja esineiden pyhittämiset. Yleensä rituaalien kohdalla ei selvitetty mistä ne ovat peräisin, ja sen lisäksi joidenkin niiden tekemiseen tarvittaisiin esimerkiksi käärmeennahkaa tai erinäisiä ihmiskehon erittämiä  nesteitä..

Kirjassa on yi 240 sivua jotka on jaettu 12 kappaleeseen. Kappaleiden rajat ovat toisinaan hieman epäselvät, sillä jotakin asiaa saatetaan käsitellä jo edellisessä kappaleessa, ja sitten myöhemmin aiheesta jatketaan sille nimetyssä kappaleessa.. Tämän lisäksi kirjassa on myös monia liitesivuja jotka sisältävät mm. joitakin Doreen Valienten kirjoittamia kirjeitä Grimassille. Kirjeet auttavat osaltaan ymmärtämään paremmin Gerald Gardnerin osuutta Wiccan synnylle.

” A Witch does not believe, a Witch knows. A Witch does not embrace faith, a Witch embraces experience.”


2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä. Era Nova -kirjakaupasta kenties löytyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa löytyykö kyseistä Era Novasta, itse tilasin sen Adlibriksesta.

      Poista