torstai 15. elokuuta 2013

KeijukaisetOvatko keijut muutakin kuin niityllä tanssivia sieviä taruolentoja?Eurooppalaisen taruston mukaan keijukaiset ovat herttaisia ja huolettomia olentoja. Sanotaan, että keijut elävät rinnakkaistodellisuudessa. Heitä saattaa nähdä täydenkuunaikaan sekä katsottaessa kiven läpi jossa on luonnon muovaava reikä. Englantilaisen kansanperinteen mukaan keijukaisten valtakuntaa hallitsevat kuninkaat Oberon ja Titania.

1800-luvun ihmiset olivat hulluina keijukaisiin, eivätkä keijut olleet vain lasten iltasatuainesta. Keijuista tuli suosittuja maalausten sekä näytelmien aiheita, myös väärentyneitä  valokuvia esitettiin paljon keijujen olemassaolon todistamiseksi.

Goblen kuvitusta kirjasta The Book of Fairy Poetry.


Hammaskeiju on se, joka jättää lapsen tyynyn alle kolikon kun tältä on pudonnut maitohammas. Helinä-keiju, Peter Panin mustasukkainen ystävätär on kenties kuuluisin keiju.  Peter Panin luojan, J.M Barrien mukaan aina kun lapsi sanoo ettei usko keijuihin, jossain kuolee yksi keiju.


Vanhasta suomalaisesta tarinaperinteestä ei löydy vastinetta siroille niityllä kirmaaville keijukaisille. Suomalaisia keijuja olivat metsässä kulkevat luonnottaret sekä metsänneidot, joita ennen sinipiioiksi kutsuttiin. Hohtavan valkoiset ilman immet eli ilmattaret asuivat puolestaan sateenkaaren päällä taivaalla. Ennen tätä keijut liitettiin suomessa kalmanhajuun, pahoihin henkiin ja painajaisiin. Tällöin keijujen kerrottiin lentelevän hautuumaiden ympärillä ja näyttäytyvän esimerkiksi lumihiutaleiden tai tulijuovan muodossa.Kirjastossa vastaani tuli tämä ihastuttava Suvi Niinisalon kirja Keijukaisten lähteillä. Kirja selvittää mitä suomalaisten keijukuivien taakse kätkeytyy, millaisia uskomuksia ja kansanperinteitä keijuihin liitettiin niin meillä kuin muuallakin Euroopassa. Kirja tutkii keijukuvia maalauksissa ja kuvitustaiteessa, ja varsinkin suomalaisten keijukuvien tulkinnat ovat mielenkiintoista luettavaa. Kirjassa on melkein 200 sivua ja yli 100 kaunista keijuaiheista kuvaa.


Englannin kielen fairy sana on tarkoittanut keijun lisäksi mm. maahista, menninkäistä tai haltijaa. Englantilaisen perinteen fairy muistuttaa kirjan mukaan eniten suomalaista maahista. Kirja kertoo että tarinoita niityllä tanssivista keijuista oli kerrottu keskiajalta lähtien ympäri Eurooppaa. Paikkaan, jossa keijukaiset olivat tanssineet, uskottiin kasvavan kasvien tai sienten ympäröivä kehä, englanniksi fairy ring, elfin dance tai elfin walk. Suomessa rinkiä kutsuttiin noidankehäksi, kenties koska tarinaperinteemme ei tunne niityllä tanssivia keijuja. Jos tällaiseen kehään astui varomattomasti, saattoi muuttua näkymättömäksi.


Cicey Mary Barkerin ihastuttava keiju postikorttikirjasta Flower Fairies.

Kirjassa mainitut maahiset ja menninkäiset tuovat ihanasti mieleeni lapsuusmuistot isoäitini kellarista. Yhteen kellarin pienistä huoneista minua ja siskoani oli kielletty menemästä koska siellä kuulemma asusti menninkäinen. Ja eihän sitä pientä, matalaa ja raskasta huoneen ovea kukaan koskaan avannutkaan, vaan emmehän me siskoni kanssa malttaneet olla sinne kurkistamasta. Huone oli vain kahden neliön kokoinen, pimeä ja kostea, ja täynnä hämähäkinseittejä, sekä esineitä joilla ei tuntunut olevan mitään käyttötarkoitusta. Silloin lapsena kuvittelin tosiaan menninkäisen siellä asustavan, eihän häntä olisi kyllä sopinut häiritäkään!


Keijuja on vaikea havaita pajain silmin, mutta herkkätunteiset pystyvät havaitsemaan heidän läsnäolon. Silver Raven Wolfin mukaan keijuenergia kuuluu moderneihin luonnonuskontoihin. Saadakseen apua keijuilta, on ensin todistettava olevansa luotettava ja suoraselkäinen tyyppi. Tess Whitehurst puolestaan esittää tapoja houkutella keijuja kirjassaan Kodin magiaa. Hän antaa vinkkejä mm. mitä on otettava huomioon alttaria pystyttäessä. Esimerkiksi kirjan mukaan keijut rakastavat jasmiinin ja kanelin tuoksua. Keijujen energia on maanläheistä, leikkisää ja ilkikurista. Tärkeintä keijujen houkuttelemiseksi omaan kotiin on kirjan mukaan kuitenkin kemiallisten myrkkyjen ja torjunta-aineiden korvaaminen luonnonmukaisilla tuotteilla.

2 kommenttia:

  1. Kiitos taas kerran, kaunis ja mielenkiintoinen aihe sekä tekstisi

    )O(

    VastaaPoista
  2. Mukava tietää että pidit aiheesta!

    Vaikka ehkä aloitinkin blogini pitämisen itseäni varten, niin lukijat tekevät siitä kuitenkin sen vaivan arvoista :)

    VastaaPoista