tiistai 6. elokuuta 2013

Lughnasadh



Lugh, kelttiläinen aurinkojumala on antanut nimensä Lughnasadh sapatille. Perinteisesti Lughnasadhia vietetään 1. ja 2. päivä elokuuta. Laskennallisesti, tänä vuonna Lughnasadh asettuu kuitenkin kuudennen päivän auringonlaskun ja seitsemännen päivän aamunkoiton väliin.

Ensimmäisenä sadonkorjuun juhlana tämä aika on erityisen kiireistä, marjat on kypsiä kerättäväksi ja kaikki on säilöttävä talven varalle. Itse olen harmikseni ehtinyt vain kerran mustikkaan, mansikat ostettiin torilta ja pakastettiin mustikoiden kanssa. Punaviinimarjoja sain kerätä vanhempieni kotoa, ja niistä tein marmeladia. Omenoista on tehty piirasta ja riittää niistä hilloksikin.  Sain yrttejä ja mausteita joista osan kuivatin, osan pakastin. Vadelmista ja kirsikoista on tullut nautittua ihan sellaisenaan..



Lughnasadh on kiitollisuuden aikaa, vastineen antamista siitä mitä on saanut. Leivän leipominen on perinteinen taito joka soveltuu hyvin tämän sapatin luonteeseen. Lisää taikinaan keräämiäsi marjoja tai hedelmiä. Käytä myös erilaisia yrttejä mausteeksi ja niiden taianomaisten ominaisuuksien vuoksi. Kurkumalla taikinan saa värjättyä kauniin keltaiseksi. Koristele lopuksi leivän pinta erilaisilla symboleilla tai letitä taikina. Erilaisia reseptejä leivän tekoon on tarjolla vaikka kuinka paljon, ja sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla vaikka ei olisikaan häävi kokki. Leivän, tai ainakin osan siitä voi aina palauttaa luontoon (linnuille sitä ei silti ole suositeltavaa antaa).



Tässä on yksi ihana ja helppo resepti jonka olen kauan sitten löytänyt jostain lehdestä ja jota olen hieman muokannut:

Mustikkafocaccia
9 dl rouheista sämpyläjauhoa 
2 dl ohrahiutaleita 
1 ps kuivahiivaa 
1 tl suolaa 
2 rkl siirappia 
5 d vettä 
2 d mustikoita 
2 rkl hillosokeria 
1 dl hienonnettua basilikaa tai 
½ dl minttua 
1 rkl sitruunan puristettua mehua 

1. Sekoita kuivat aineet kulhossa 
2. Lisää siirappi ja lämmin vesi. Sekoita haarukalla reippaasti. Taikina saa jäädä löysähköksi.  
3. Jaa taikina neljään osaan, pyörittele vehnäjauhoissa ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Taputtele keot  litteiksi leiviksi ja kohota liinan ala 30 min. 
4. Sekoita mustikoihin puristettu sitruunanmehu, hillosokeri sekä hienonnettu yrtti. 
5. Painele leipiin peukalolla koloja ja täytä ne mustikkaseoksella. Kohota vielä 15 min. 
6. Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti