sunnuntai 11. elokuuta 2013

TuomiPrunus padus latinaksi, englanniksi joko Bird Cherry tai Hackberry.


Kun muutin keväällä ja aloin tutkimaan uutta ympäristöäni, törmäsin pieneen puuhun hehkuvassa kukka-asussaan. Häpeäkseni täytyy myöntää että kaupungissa kasvaneena en tunnista moniakaan puulajeja, mutta pikkuhiljaa alan niitäkin oppimaan. Kameraa minulla ei silloin ollut mukana, mutta tänään metsään kulkiessani huomasin samaisen puun kantavan sinertäviä marjoja. Tietysti kiinnostuin heti selvittämään mistä on kysymys, nappasin puusta muutaman kuvan ja tämän opin:


Tuomi kasvaa koko Suomessa alkuperäisenä ja luonnonvaraisena kasvupaikkoinaan lehdot, rantapensaikot ja metsänreunat. Tuomi voi varttua jopa 20 metrin korkuiseksi puuksi, mutta useimmiten se kasvaa pensaana. Tuomi kukkii touko-heinäkuussa ja luo ympärilleen huumaavaa tuoksua. Pitkään hengitettynä tuoksu aiheuttaa kuitenkin päänsärkyä, joten liian kauaa sitä ei kannata haistella. 


Tuomen kuori ja puuaines sisältävät myrkyllistä glykosidia, joka pitää useimmat tuhohyönteiset loitolla. Vahvan tuoksun vuoksi tuomea voikin käyttää myös kotona ja puutarhassa häätämään ei-toivotut pieneläimet. Tuomenkehrääjäkoi on poikkeus, jonka toukat toisinaan verhoavat puun valkoiseen seittiinsä ja syövät sen lehdet. Puu ei kuitenkaan kuole tähän, vaan kasvattaa pian uudet lehdet tilalle. Tuomen  hedelmät ovat luumarjoja, eli jokaisen marjan keskellä on pyöreä kivi. Rikotuissa marjoissa on sama huumaava tuoksu kuin tuomen kukissakin. Marjat eivät ole myrkyllisiä, ne maistuvat karvaan makeilta ja niistä voi tehdä vaikkapa mehua. Kivet kannattaa poistaa, sillä runsaammin käytettynä ne ovat terveydelle haitallisia.


Tuomen kuorella voi värjätä lankoja ruskeiksi, lehdillä keltaisiksi ja marjoilla hennon lilaksi. Tuomea voi käyttää myös rohdoksena; kuivatuista lehdistä ja kukista tehty tee vaikuttaa kuumetta alentavasti.  Marjat puolestaan rauhoittavat ruuansulatusta ja kuivattuna niitä voi käyttää ripulilääkkeenä.

2 kommenttia:

 1. Hei!

  Marjat näyttävät liian sinisiltä ollakseen tuomen marjoja, jotka ovat tumman sinimustia ja raakoina punertavia.
  Onkohan kyseessä vanha asuma-alue, pensaat saattavat olla marjatuomipihlajia.

  Terv. NightCat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, voi asia hyvinkin olla noin, minä kun en ole mikään asiantuntija! Lähellä tosiaan oli asutusta mutta tuo oli ihan kunnon kokoinen puu. Enään en asua sielläpäin niin tämä jää arvoitukseksi :)

   Poista