torstai 19. syyskuuta 2013

Mabon



Kerrankin sain ajoissa valmiiksi tämän sapattia koskevan postauksen, jospa tästä olisi näin teille enemmän iloa.



Mabon, syyspäiväntasaus, asettuu tänä vuonna syyskuun 22. päivälle. Kyseessä on toinen sadonkorjuujuhla ja tasapainonhetki yön ja päivän ollessa yhtä pitkiä. Juhlaan kuuluu olennaisesti tasapainon etsiminen, vanhan korvaaminen uudella, anteeksianto itseä ja muita kohtaan sekä  kiitollisuus ja jakaminen siitä mitä on saanut. 


Koti valmistetaan taas talven varalle ja syksyn marjoja ja vihanneksia säilötään. Koska sapatti ajoittuu sunnuntaille, on juhlaa ennen hyvin aikaa kunnon siivoukselle. Siivouksen lomassa voit miettiä asioita jotka olet saavuttanut, ja miettiä mitä muutoksia pimenevät illat tuovat elämääsi. Monille pitkään jatkuva pimeys on vaikea asia, joka vaikuttaa vireyteenkin. Siksi kannattaa hyväksyä pimeys luonnollisena osana elämän rytmiä, ja nauttia valoisista hetkistä sitäkin enemmän.



Unohda hetkeksi kiireesi ja anna itsellesi aikaa vain seistä ulkona. Syyspäiväntasauksen aikaan koko maailma tuntuu pysähtyvän hetkeksi, ennen vuodenkierron lepovaihetta. Katso muutoksia jotka syksy on tuonut ympäristöösi. Kesän iloisten värien jälkeen luonnon väriskaala muuttuu lämpimän murretuksi, valo on pehmeämpää ja ilmassa on odotuksen kaikua. 


Kokoa syksyinen alttari. Alttarin koristelu luonnon antimilla liittää sen vahvasti sadonkorjuun energiaan. Sopivia koristeita ovat esimerkiksi kauniit eriväreissä leiskuvat lehdet ja omenat. Etsi näitä lähistöltäsi, sillä se liittää sinut vahvemmin ympäristöösi. Muita koristeeksi sopivia syötäviä ruokia ovat marjat, rypäleet, pähkinät, porkkanat, sipulit, maissi, viljat ynnä muut. Käytä väreinä keltaista, oranssi, punaista ja ruskean eri sävyjä. Kynttilöiksi voit valita yhden valkoisen ja yhden mustan, tasapainonhetkeä kuvaamaan.



Vaikka kurpitsat liitetään vahvasti Halloweeniin, niiden sadonkorjuu alkaa  monin paikoin jo syyskuun puolivälissä, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla kurpitsapiirakan tai keiton tekemistä!

Tässä herkullinen kurpitsakeiton ohje, mausteet voit valita omien mieltymystesi mukaan. Tarvitset lisäksi sauvasekoittimen. Annoksia tulee noin 6.

2 isoa sipulia
4 vakosipulinkynttä
3 kotimaista omenaa
1 porkkana
1 kg kurpitsaa (paloiteltuna)
2 rkl voita tai rypsiöljyä
1 tl currya
1 chili
1 rkl tuoretta inkivääriä raasteena
6 dl kasvisientä
2 dl kermaa tai maitoa
loraus sitruunamehua
1rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
suolaa valkopippuria maun mukaan


Valmistele kaikki ainekset kuorimalla ja paloittelemalla ne, sipuleista kannattaa tehdä pientä silppua.

Laita isoon kattilaan öljy, sipulit ja omenakuutiot. Kuullota hetki ja lisää curry, chili ja inkivääri.

Lisää sitten  kasvisliemi, porkkana ja kurpitsa. Keitä hiljalleen puolisen tuntia.

Soseuta keitto ja mausta kermalla, sitruunanmehulla, siirapilla ja pippurilla. Halutessasi voit lisätä myös ripauksen suolaa. Ihanaa myös seuraavana päivänä!




Värikästä syksyä ja iloista Mabonia kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti