tiistai 5. marraskuuta 2013

The Pagan Path


Ennakkosuunnitelmasta poiketen aloitan tämän kuun kirjaesittelyllä. Olen ollut niin kiireinen etten ole ehtinyt vielä edes aloittaa lupailemaani postausta kivien käytöstä.. No, viikonloppuna yritän sen saada tehtyä, joten se on luvassa heti ensi viikon alussa :) Nyt siis vuorossa kirja jonka sain luettua jo kesällä:

The Pagan Path, The Wiccan Way of Life 
Janet & Steward Farrar, Gavin Bone


The Pagan Path on hyvä yleisteos niille, jotka ovat uusia pakanauskontojen polulla tai ehkä vielä etsivät omaa tietänsä. Itse löysin kirjasta paljon mielenkiintoista tietoa, mutta en usko että kokeneemmat pakanat saavat siitä paljoakaan irti. En ole lukenut muita Farrareiden kirjoja,  mutta arvosteluiden perusteella ne ovat lukemisen arvoisia. Kuitenkin tämän teoksen lähtökohtana on esitellä pakanuutta yleisesti, joten ongelmaksi nousee se, että kirjoittajien ollessa wiccoja, heidän yrityksensä kuvata kaikkien pakanoiden uskomuksia ei aina ihan onnistu.

Kirjan 240 sivulla ehditään käsittelemään useita aiheita. Se tutkii monia kysymyksiä joita pakanoilta on kysytty vuosien varrella. Itse asiassa kirjoittajat olivat teettäneet kyselyn erilaisille pakanaryhmille sekä yksittäisille harjoittajille eri puolilla maapalloa, ja näiden kyselyiden tuloksia oli erityisen mielenkiintoista lukea. Esimerkiksi tämän tapaisiin kysymyksiin oli saatu vastauksia: ” Sallitteko lasten osallistua rituaaleihin?”  ja ”Montako jäsentä ryhmässänne on ja noudatatteko hierarkiaa?” yms.

Muita aiheita ovat mm. pakanismin sija kristillisessä yhteiskunnassa, suhteet yhteisöihin ja perheeseen sekä modernin pakanuuden historia; kirja kuvaa hyvin varsinkin sitä, miten pakanuus on kasvanut 60- luvun jälkeen. Kirja esittelee pakanismin eri suuntauksia eri maissa, ja onpahan siellä muutama rivi Suomestakin. Tietysti kirja kuvaa myös ennustamisen eri tapoja ja mistä ne ovat peräisin, sekä paljon paljon muuta.. Sanoisin että kirja oli kaiken kaikkiaan hyvin yleissivistystä lisäävä, mutta ei se varsinaisesti kevyttä lukemista ollut! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti