keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Nautitaan puhtaammasta ympäristöstä
Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla.. yllätyt? No voihan sen niinkin sanoa. Muutin muutama kuukausi sitten, niin kuin silloin kerroinkin, ja se oli syy miksi täällä bloginkin puolella oli niin hiljaista.


Olen pikkuhiljaa tutustunut ympäristööni ja löytänyt ihania paikkoja. Lähimetsänikin osoittautui oikein viehättäväksi kaikkine kallioineen ja kivenjärkäleineen. Mutta kuinka ihana siellä onkaan tallustella kun polunvierellä on metrin välein koirankakka kasoja. Ja kyseessä on vieläpä aivan peruskoulun vieressä sijaitseva metsä, jossa lapset tykkäävät leikkiä koulunjälkeen. Kuuluuko koirankakat siis yleisille ulkoilualueille, kun asumme kuitenkin kaupunkialueella? Yhtä vaikeaa on kantaa juuri nautitun jäätelön käärepaperia, joka muuttuu roskaksi siinä silmänräpäyksessä kun viimeinen suupala on saatu alas. Kyse ei ole pelkästään roskaamisesta, vaan luonnonkunnioittamisesta, jota meille pitäisi opettaa jo siellä peruskoulussakin.


Ottakaapahan seuraavalle ulkoilulenkille tai metsäretkelle roskapussi ja hanskat mukaan, ja katsokaa kuinka ison ”saaliin” saatte. Mutta miksi toisten roskia pitäisi kerätä? Olisiko hyvä syy se, että puhtaaseen ympäristöön on hieman vaikeampi jättää roskia kuin jo ruokottomaan kuntoon päästetyn. Ja jonkun on oltava ensimmäinen tässäkin hommassa. Tee se luonnonhyväksi, ja huomaat että jokaisesta pienestä teosta koituu sinullekin jotain iloa, vähintäänkin hyvä mieli :)


2 kommenttia:

 1. Tuo luonnon roskaaminen on kamalaa. Ei sillä, ettenkö olisi joskus nuorempana itsekin sitä tehnyt. Mutta kyllä nyt omat roskansa pitäisi jaksaa lähimpään roskikseen kantaa :/ Vähemmän ne painaa ja tilaa vie kuin sisältöineen.
  Erityisen pahalta on tuntunut nähdä minkälaisen roskamäärän ihmiset jättävät kansallispuistoihin. En voi käsittää sellaista toimintaa. Ja mitä kaikkea! Yhtenä syksynä koulun kanssa kierrettiin (kansallispuistossa) eräs pieni lampi pitkoksia pitkin, ei varmaan paljon kilometriä pidempi matka tule sen lammen ympäri. Kerättiin roskat reitin varrelta, yli pussillinen roskia, hyi! Litran mehutölkkejä, oluttölkkejä, röökiaskeja karkkipapereita, haulikon hylsyjä, jopa aikuisten vaippa yök :( Ja osa roskista oli tungettu pitkospuiden alle piiloon. Tuli tosi surullinen olo kiertää se reitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihmeellistä että edes kansallispuistoissa käyvät ihmiset eivät ymmärrä sitä rasitetta jonka roskaaminen aiheuttaa luonnolle. Ja ihmetyttää hekin, jotka yleisille grillauspaikoille jättävät makkarapaketit ja oluttölkit; sellaiset ihmiset ovat taitaneet kotonakin jo tottua siihen että joku tulee aina siivoamaan heidän jälkensä.

   Poista