torstai 5. kesäkuuta 2014

Mitä wiccana olo sinulle merkitsee?Mitä wiccana olemiseen kuuluu? Koska wiccasta ei ole kirjoitettuja sääntöjä, se merkitsee jokaiselle hieman eri asioita. Silti wiccaa käsittelevistä peruskirjoista löytyy lähes samat asiat, hieman eri painotuksin. Jokaisen itseään wiccana pitävän tulisikin itse määritellä mitä wicca heidän kohdallaan merkitsee. 


Itse olen ollut polullani nyt kaksi ja puoli vuotta, joten aloin pohtia suhdettani wiccaan. Olisi kiva kuulla myös mitä wicca teille merkitsee! Tässä on oma listaukseni jonkinlaisessa tärkeysjärjestyksessä, ja muistutan vielä että tämä on oma henkilökohtainen käsitykseni wiccana olosta, ei se ainoa oikea :)

Nämä kuvat olen ottanut muuten tänään, ja metsä oli niin uskomattoman kaunis että tuntuu etteivät nämä kuvatkaan tee sille oikeutta!


1. Jumalkäsitys ja perusperiaatteiden ymmärtäminen

 • Tuskin kukaan kutsuu itseään wiccaksi, ellei usko Jumalattaren ja Jumalan olemassaoloon. Huomaan miettiväni erityisesti Jumalatarta useasti päivän mittaan. Olen tähän asti työskennellyt rituaaleissani kutsuen ”ainoastaan” Jumalatarta ja Jumalaa, valitsematta sen tarkemmin keiden jumaluuksien läsnäoloa kaipaisin. Olen kuitenkin alkanut tutustumaan erilaisiin mytologioihin, jos vaikka löytäisin itselleni läheisimmiltä tuntuvat jumaluudet. Egyptiläinen sekä norjalainen mytologia kiehtovat minua.

 • Wiccassa on myös tiettyjä perusperiaatteita (Wiccan Rede) jotka tulee ottaa huomioon kaikessa toiminnassaan, ei vain magian harjoittamisessa.


2. Luonnon kunnioittaminen

 • Tämä on myös sellainen asia joka mielestäni näkyy jokapäiväisessä elämässä (tai jonka ainakin pitäisi näkyä). Kaikilla meillä ei silti ole mahdollisuutta tukea rahallisesti luonnonsuojeluhankkeita tai tarjota vapaaehtoisapua, eikä tarvitsekaan olla. Riittää että huolehtii ainakin omista jäljistään.

 • Toinen asia miten luonto näkyy wiccailussani (ja varmaankin hyvin monen muunkin), on se kuinka paljon nautin luonnossa liikkumisesta. Se ilo on sanoinkuvaamaton minkä voi tuntea metsän ympäröimänä, pienen puron vierellä istuessa, tai vain omassa kotipihassa nauttiessa tuulenvireen kosketuksesta iholla…


3. Paremmaksi, viisaammaksi ihmiseksi

 • Sen asian ymmärtäminen, että jumaluus on meissä kaikissa läsnä. Myös minussa ja sinussa, eläimissä, puissa… Se saa haluamaan olla parempi ihminen, ottaa toisia enemmän huomioon, muistaa kunnioittaa myös itseä. Tietoisuutta.

 • Wiccana olo on jatkuvaa uuden opettelua ja opiskelua. Kyllä, wiccana olo ei ole vain joku osa elämääsi, se on koko elämäsi. Se on kokonainen maailma joka muuttaa käsityksesi kaikesta, ja voi kuinka paljon haluatkaan tietää lisää!

4. Rituaalit ja sapatit

 • Voiko olla wicca jos ei juhlista sapatteja rituaalein? Voi tietenkin. Tärkeintä on se mihin uskoo ja minkä kokee oikeaksi. Ei ole mitään sääntöä siitä miten sapatteja tulisi juhlistaa. Metsäretki, meditointi, jonkin wiccaan liittyvän asian opiskelu.. Silti rituaalit on ne, joiden kautta voi saada syvemmän yhteyden Jumalaan ja Jumalattareen. En minäkään pitänyt monimutkaisia rituaaleja heti polkuni alussa, rituaalit saavat sitä enemmän sisältöä mitä kauemmin niitä on ehtinyt harjoittaa.


5. Vastuu omasta elämästä -> magia

 • Välillä tuntuu että magialla on liikaa painoarvoa wiccan suhteen. En minä tullut wiccaksi voidakseni harjoittaa magiaa. Eikä se olekaan pakollista. Olen aika tyytyväinen elämääni, ja jos on jotain mitä haluan, olen oppinut käyttämään hyväkseni visualisointia. Senkin opin jo kauan ennen wiccaksi tuloa. Toisaalta, visualisointikin on yksi magian muoto ;) Jokainen löytää itsellensä sopivimman tavan.

 • On kuitenkin hyvä muistaa että ihminen on itse vastuussa itsestään ja elämästään, ja ennen kaikkea tekemisistään. Joten sen sijaan että jäisi surkuttelemaan ”kohtaloaan”, voi asioihin yrittää saada toisen suunnan. Paras mantra on ”kaikki kyllä järjestyy”.

6. Historian ymmärtäminen

 • Jossain kohtaa haluat ehkä kertoa muille uskostasi. Niin tai näin, on silti hyvä että sinulla on jokin käsitys wiccan historiasta ja sen vaiheista. Jostain syystä tämä ympätään wicca-aiheisissa kirjoissa heti ensimmäiseksi, vaikka todellisuudessa tämä aihe alkaa kiinnostamaan vasta siinä vaiheessa kun on omaksunut wiccan osaksi elämäänsä. 


Puuttuiko tästä listauksesta mielestäsi jotain oleellista? Mieti mitä mieltä olet itse näistä asioista ja miten ne ilmenevät omassa elämässäsi. 

Muistakaapas muuten että Merkurius aloittaa pian ”perääntymisensä”, aika on 7.6-1.7. Toivotaan että se ei kamalasti vaikuta Lithan tai juhannuksen viettoon. Tästä pääset lukemaan mitä olen kirjoittanut Merkuriuksesta.

7 kommenttia:

 1. No tuota.. voin vastata, vaikka en varsinaisesti itseäni wiccana pidäkään. Joku tälläinen mikälie yleispakana ja noitaopiskelija olen. Ammennan kuitenkin paljon wiccalaisuudesta, luen wiccakirjallisuutta jne. joten tavassani nähdä asiat / elää elämääni on paljon samaa kuin wiccassa. Pääpiirteittäin olen samoilla linjoilla sinun kanssasi, paitsi omassa elämässäni järjestys olisi toinen: luontoasiat, vastuu itsestään + magia, paremmaksi/viisaammaksi ihmiseksi tuleminen uusien asioiden opettelu ja rituaalit/sapatit olisivat kärkipäässä, vasta sitten historia ja jumalkäsitykset. Ylipäätään mulle on aina ollut vähän vaikea tuo jumaluusasia, liekö peruja kristinuskosta (näin ainakin olen asian päätellyt). Itse ajattelen jumaluutta kaikkialla olevana energiana, kylläkin sisältäen feminiinisen ja maskuliinisen puolen, mutta en ajattele sitä sen kummemin, enkä myöskään oikein tykkää personoida jumaluuksia. Toisaalta kyllä assosioin Jumalattaren mm. kuuhun, maahan, veteen ja yöhön, kun Jumalan aurinkoon, metsän eläimiin ja päivään. Silti vähän hankala asia. Ehkä se on asia, joka on tulossa jossakin vaiheessa vahvemmin esille . Niin mulle on käynyt tässä pakanallisella polullani vähän kaiken suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän kaikkia asioita täytyy itse pohdiskella ennenkuin niistä voi olla jotain mieltä, ja ei tuo sinun jumaluuskäsitys niin kauheasti wiccasta poikkea. Eihän Jumalatarta ja Jumalaa ole pakko personalisoida. Mielenkiintoista oli lukea sinun järjestyksesi :)

   Poista
 2. Eipä tuo kauheasti poikkeakaan. Varmaan aika tavanomainen panteistinen jumalkäsitys, ainakin ymmärtääkseni. Mutta ei niin läheinen, mitä jumaluudet ovat monille wiccoille.

  VastaaPoista
 3. Kun puhutaan jumalasta ja jumalattaresta, tarkoitetaanko jumalalla kristittyjen jumalaa? Ja kuka se jumalatar on? Wicca uskonto on alkanut kiinnostaa minua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hyvä kysymys joka varmasti aiheuttaa hieman hämmennystä kristitystä näkökulmasta. Wicca on luonnonuskonto, jonka lähtökohta on se, että kaikki jumaluudet ovat yhtä, kutsuttiin jumalaa/jumalia millä nimellä hyvänsä. Täten myös kristittyjen jumala voidaan nähdä osana Jumaluutta. Jumaluuteen kuuluu sekä naisellinen että miehinen puoli, jotka ovat tasa-arvoisia, eli Jumala ja Jumalatar. Se on kuin saman asian kaksi eri puolta; kumpaakaan ei kielletä. Toivottavasti tämä selvensi hieman asiaa :)

   Poista
 4. Onko mitään kirjaa suomessa, minkä löytäisi kirjastosta, missä on wicca uskonnosta ja sen perusasioista ja magiasta/loitsuista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomeksi löytyvät Wiccan perusteokset: Kate West: Wiccan käsikirja ja Scott Cunningham: Wicca, opas wiccan harjoittajalle. Lisäksi sellaisia wiccaan liittyviä kirjoja kuin: Titus Hjelm: Mitä wicca on?, Lady Sheba: Varjojen Kirja, S. Cunningham; Mitä on noituus? sekä S. Cunningham: Maan voimaa - magiaa luonnosta & Maa, Ilma, Tuli ja Vesi- magiaa luonnosta II.

   Poista