sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Pakurikääpä


Pakurikäävästä saa maukasta juomaa ja väitetään sillä olevan terveysvaikutuksiakin. Kaikkihan tietävät että mustikka on antioksidanttipommi, mutta sekin jää kakkoseksi pakurikäävälle josta antioksidantteja saa monikymmenkertaisesti!


Suomessa pakuri on ollut tunnettu  jo vuosikymmeniä. Sota-aikana siitä tehtiin kahvinkorviketta, niin sanottua tikkateetä. Monissa muissa maissa pakuri tunnetaan chaga nimellä, ja sillä onkin hoidettu kaikenlaisia vaivoja vatsan ongelmista syöpään asti.

Pakuri ei oikeastaan ole kääpä, vaan lehtipuissa esiintyvä lahottajasienen aiheuttama kasvannainen, se musta möhkäle. Vaikka löytäisitkin pakuria metsistä, tarvitaan sen keräämiseen maanomistajan lupa, sillä se ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. 

Pakuriteetä voi juoda vaikka joka päivä, sillä sen ainesosat eivät keräänny elimistöön. Tulee kuitenkin muistaa että se ei sovellu sieniallergiasta kärsiville henkilöille, eikä sitä tule käyttää yhtä aikaa antibioottien tai penisilliinin kanssa. Lisäksi se saattaa voimistaa verenohennuslääkkeiden vaikutusta ja yhdessä insuliinilääkityksen kanssa aiheuttaa verensokeritasojen liiallista alenemista.

Pakuriteen valmistus on hidas prosessi, josta hyötyy olemalla kärsivällinen. Teetä kannattaa hauduttaa 20-60 minuuttia, sillä vasta silloin saadaan pakurista kaikki hyöty irti. Sekaan voi lisätä hieman raaka-kaakaojauhetta ja hunajaa, niin saa oikein maistuvan superjuoman. Kannattaa kokeile myös inkivääriä ja/tai sitruunaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti