sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

The Triumph of the MoonTammikuun alussa päätin vihdoin tarttua kirjaan, joka oli ehtinyt kerätä itseensä pölyä kirjahyllyssäni jo hyvän tovin, odottaessaan uskallustani. Kyseessä on tietenkin pelottava Ronald Huttonin kirjoittama teos modernin pakanismin historiasta, ja syitä miksi kirja tuntui niin pelottavalta oli monia. Ensinnäkin tämä melkein 500 sivuinen pokkariversio oli painettu niin pienellä fontilla, että luin yhtä sivua puolituntia! Toinen syy oli ehkä ymmärrettävämpi, en ollut ennen tainnut lukea mitään vastaavaa akateemista julkaisua, saatikka englannin kielellä. Luettuani kirjan olen lopputuloksesta kuitenkin niin vakuuttunut, että täytyy tämä vielä toistamiseenkin lukea! (Tosin siihen saattaa mennä jokunen vuosi lisää. )

Voisi jopa sanoa että tämä, jos mikä, on Wiccan raamattu. Se sisältää niin uskomattoman määrän nippelitietoa pakanismin historiasta, että jos joskus mietit mistä jokin pieni juttu on wiccaan tullut, niin täältä kirjasta saat siihen vastauksen. Toki kirja keskittyy lähes yksinomaan Englannin historiaan, mutta sieltähän wicca nykyisenä uskontona onkin saanut alkunsa.

Kirja on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen on nimetty makrokosmokseksi ja jälkimmäinen mikrokosmokseksi. Ensimmäisessä osuudessa keskitytään siis pakanismin ilmenemiseen kirjallisissa lähteissä. Tämä oli huomattavasti haastavampi osuus lukea, koska se sai minut jatkuvasti tajuamaan kamalan aukon yleissivistyksessäni :D 


Toinen osa käsittelikin sitten wiccan kannalta olennaisia henkilöitä, kuten Gerald Gardneria, Margaret Murrayta, Doreen Valientea ja Aleister Crowleytä. Kirjassa ei niinkään pyritty esittämään suoraviivaista kerrontaa, vaan se esitti väitteen ja erilaiset perustelut todisteineen.  

Kaikesta huolimatta kirja oli erinomainen, vaikuttava, todellisen mielenkiintoinen ja ei missään nimessä kuiva. Tämä kirja on melkein pakko lukea, jos olet wicca. Huttonin käyttämä taustatyö on todella vaikuttavaa, ja se tulee ilmi ainakin viimeisestä kappaleesta, joka on jollain tapaa ehkä mielenkiintoisin. Jos sinulla on siis motivaatiopulaa saada kirja loppuun, suosittelen että luet viimeisen kappaleen ensimmäiseksi :)

Joko kirja on sinun lukulistallasi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti