tiistai 31. toukokuuta 2016

Maagikon manifestiTo Know, To Dare, To Will, To Keep Silent; nämä ovat myös Noidan pyramidina tunnetun konseptin perusta, mutta ne tunnetaan nimellä Magician´s Manifesto. Vaikka monet traditiot seuraavat tätä vanhaa ohjenuoraa, on mielenkiintoista pohtia mitä lisättävää Wiccalla on siihen.


To Know, Tietää (Maa)
Tämä kuvastaa itsetuntemuksen tärkeyttä, sillä mistä Jumalattaren löytää paremmin kuin itsestään? Ei riitä että opit kertaalleen tuntemaan itsesi, sillä me kaikki muutumme jatkuvasti, ja juuri kun luulet tietäväsi kuka todella olet, olet jo alkanut muuttua. 

Tiedät että Jumala ja Jumalatar ovat todellisia; wiccoilla ei ole sokeaa uskoa. Me voimme luottaa johonkin asiaan ja samalla tietää sen todeksi.
Tietää kehotteeseen liittyy myös tekeminen: tietoa on vaikea saavuttaa ilman työtä! Jos haluat tuntea Jumalattaren, puhu hänelle; jos haluat oppia jotakin, opiskele.

To Dare, Uskaltaa (Ilma)
Sinun on oltava tarpeeksi halukas ja uskalias tuntemaan itsesi, kohtaamaan oman varjosi, asettamaan itsesi  epämukaviin tilanteisiin ja riisumaan itsesi meriiteistä; olemaan maailman edessä se kuka todella olet. Sinun on myös uskallettava jättää taaksesi ne asiat, jotka eivät sinua enää palvele. 

Uskaltamista on myös oman maailman avartaminen, uskomustensa takana seisomista ja niiden puolustamista.


To Will, Aikoa (Tuli)
Tahto on se voima jolla muutat maailmaa; se on tärkein osa magiaa. Ilman tahtoa olisimme vain sätkynukkeja elämänpelissä. 

Aikomus, tai tahto ei kuitenkaan viittaa jokapäiväisiin mielitekoihimme. Se on se osa meistä joka on kaikista aidointa, ja jonka löydät huolellisella itsetutkiskelulla ja olemalla itsellesi rehellinen. Se on myös Jumalattaren tahto; wiccan edustamat aikomukset ovat Jumalattaren tahdon ilmentymiä. Seuraamalla todellista kutsumustasi seuraat myös Jumalattaren tahtoa.

To Keep Silent, Olla hiljaa (Vesi)
Hiljaisuudessa on vastaus kaikkeen. Olla hiljaa tarkoittaa että annat itsellesi aikaa kääntyä sisäänpäin; kuuntele omaa sisäistä ääntäsi ja kuulet Jumalattaren äänen. 

Hiljaisuus kehottaa myös kunnioittamaan puhuttua sanaa. Oikein lausutuilla sanoilla on voimakas mahti. Ei ole terveellistä juoruilla tai puhua pahaa toisten selän takana.

Olla hiljaa viittaa tietenkin myös siihen, että et puhu wiccan opeista; sen sijaan riittää että elät niiden mukaan. Sinun ei tarvitse käännyttää ketään; ole esimerkkinä muille käytöksesi kautta. (Eli ei niin että: ”Tee kuten minä sanon, älä niin kuin minä teen.”)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti