maanantai 16. toukokuuta 2016

Ovatko kivesi aitoja?Markkinoille tulee jatkuvasti uusia kiviä, joista osa on uudelleennimettyjä, toisia on rankkojen käsittelyn seurauksena muutettu ja sitten on vielä niitäkin jotka ovat täysin epäaitoja kiviä. Ikävintä asiassa on, että kiviä myyvät tahot eivät välttämättä itsekään tiedä mikä kivi on aito, tai ehkä he eivät välitä. Kivien hinnat ovat pilvissä, eikä se todellakaan johdu siitä että ne olisivat harvinaisia (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta). Se on vain niin hyvää bisnestä!

Vismoutu Bismoot, "Maya ja Lemuria kivi" jonka erehdyin ostamaan, paljastuikin täysin labratoriossa kasvatetuksi kiveksi.

En kirjoita tätä juttua vastustaakseni mitään kiviä myyvää liikettä; rakastan kiviä ja haluan voida ostaa niitä ihan suomestakin. Kirjoitan koska haluan että ihmiset tietävät mitä ostavat, sillä muunnellut ja epäaidot kivet eivät toimi samoin kuten luonnolliset. Tietysti voidaan olettaa että mikä tahansa kivi on uudelleenohjattavissa, ja siten epäaitokin kivi voisi toimia samoin kuin aito; mutta onko kukaan ajatellut kiven sisällä olevaa ristiriitaa? Kun huonolaatuisia ametisteja poltetaan jotta niistä saadaan sitriinin kopioita, eivät ne silti ole sitriinejä. Ne ovat ametisteja, joille on kerrottu että ”hei, et kelpaa sellaisena kuin olet”. 

Nämä ovat ametisteja. Sirtiinit eivät kasva tuollaisissa sykeröissä ja tuon alin sitriinikin on poltettu, sen paljastaa kuumenneuksessa tulleet valkoiset alueet kiveen.

Luonnollisessa sitriinissä ei koskaan ole oranssin vivahdetta; jos kivessäsi näkyy valkoista, sekin kertoo että kivesi on poltettu ametistista. Oikeat sitriinit eivät myöskään koskaan kasva sellaisina rykelminä kuin ametisti; ne kasvavat kuten savukvartsi tai vuorikide, ja muistuttavat muutenkin hyvin paljon savukvartsia. Suurin osa markkinoiden sitriineistä on poltettuja (luin jostakin että jopa 99 %  ), joten jos haluat aidon kiven, älä osta sitä ”sitriini” nimellä, osta ”luonnollinen sitriini”. 

Savukvartsi ja luonnollinen sitriini - melkein mahdoton erottaa toisistaan silmällä!

En tarkoita että käsiteltyjä kiviä ei saisi ostaa, nekin ovat vallan kauniita, mutta mitä enemmän työskentelet kivien kanssa, sitä herkemmäksi tulet niiden energioille ja huomaat että käsitellyissä kivissä on jotain hyvin luotaantyöntävää. Esimerkiksi kaikki Aura kvartsit ovat rankasti käsiteltyjä vuorikiteitä. Ne värjätään/ SÄTEILYTETÄÄN ja käsittely on lopullinen. Vaikka ne ovatkin kauniita, niin niiden ostaminen vain kannustaa kiviteollisuutta lisäämään aitojen kivien muuntelua, ja ei, tässä tapauksessa ihmisen parantelema kivi ei todellakaan voita luonnollisen kiven voimia!

Kaunis savukvartsi, mutta väri ei todellakaan ole luonnollinen.

Hematiitti on tehokas maadoittaja ja sillä luvataan olevan monia terveysvaikutteita. Vaikka kivi on luonnostaan magneettinen, sen lataus on niin pieni ettei sitä voi tuntea. Siispä KAIKKI magneettiset hematiittikorusi ovat feikkejä. Aidossa hematiitissa on hieno punertavan sävy, jos taas vahingossa hajotat hematiittikorusi, ja kiven sisältä paljastuu valkoista, se kertoo että se on tekaistu. (Mutta voi magneettikorusta olla sinulle silti hyötyä!)

Lukuisia kiviä käsitellään enkä pysty tässä jutussani niitä kaikkia käymään läpi: esimerkiksi akaatteja värjätään, howliitteja ja magnesiitteja värjätään muistuttamaan turkoosia, meripihka ei aina sitä miltä näyttää ja sodaliitti ja lapis lazuli on helppo sekoittaa keskenään.. Jos kivi tuntuu sinusta hyvältä, ei siinä ole mitään vikaa, luota intuitioosi. Kivissä täydellisyys ei ole tärkeää; ”virheet” tekevät ne mielenkiintoisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti